Multimedia Presentatie: INTO THE WHITE

Meer agendapunten

Herschel en Jolanda

Beroepsavonturier Jolanda Linschooten doorkruist de onbewoonde Richardson Mountains van noord Canada in de winter. Samen met husky Herschel loopt zij gedurende een maand van Inuvik naar Old Crow, waar een kleine Indianengemeenschap hun traditionele levenswijze rond de jacht op de kariboe nog grotendeels handhaaft. De Vuntut Gwichin Native People van Old Crow leven met het ritme van de Porcupine Caribou Herd en het voortbestaan van hun traditionele levenswijze wordt bedreigd door verregaande plannen om grootschalige oliepijpleidingen aan te leggen dwars door deze noordelijke wildernis.

Jolanda: “De stem van de Vuntut Gwichin Indianen is zacht en bovendien leven ze ergens aan de rand van ‘onze’wereld. Toch kan wat zij te vertellen hebben, ons inspireren anders naar natuur te kijken. Ik wil pas na een eenzame skitocht van 30 dagen te voet in Old Crow aankomen. Want alleen door de wildernis werkelijk te ervaren, met elke vezel van mijn lijf te doorleven, zal ik kunnen begrijpen wat de Vuntut Gwichin mij na aankomst in Old Crow te vertellen hebben.”

Zoals de sjamaan van de Caribou People het verwoordde: the only true wisdom lives far from mankind, out in the great loneliness…”

Jolanda Linschooten is professioneel fotograaf, auteur en avonturier. Haar reportages verschijnen in diverse tijdschriften zoals National Geographic Traveler, Op Pad. Eerder schreef zij een boek over ultralopen (Eenzame Uren), het literaire reisverhaal Keerpunt Alaska en vier bergwandelgidsen (Noorwegen, Zwitserse Alpen, Groot-Brittanniëen IJsland); samen met Frank van Zwol maakte zij Kanoparadijs Nederland. Haar foto-verhalenboek Poollicht is genomineerd voor shortlist van de Bob den Uylprijs als beste reisboek van 2007. Ook won zij de 2e prijs voor de beste journalistieke reisproductie van 2009 (Aad Struijs Pers Prijs).

In 2015 verscheen haar nieuwste boek ‘Niet de race maar de reis’ (een inspirerend verhaal over trailrunnen, vrijheid en jezelf overwinnen).

Onderweg

Datum: woensdag 21 maart 2018

Aanvang: 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur) Vanwege het donker maken van de ruimte graag op tijd zijn (na aanvang geen entree, sorry!)

Kosten: 25,- euro incl. koffie/thee

Locatie: De Hondenosteopaat, Zuideinde 28d Meppel (ingang via de Weerdstraat !!!)

Aanmelden via onderstaand formulier

 

 

 

Aanmeldingsformulier

Naam*

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoon

Email*

Velden met een * zijn verplicht.