Het paard & osteopathie

Het paard is heel puur, het staat nog veel dichter bij de natuur dan de mens. Het paard reageert reflexmatig, heel direkt. Dit is een mooie ingang voor een osteopatische behandeling. Wanneer er een structuur plaatselijk minder beweeglijk is, heeft dit gevolgen voor de totale spanning binnen het paard. Omdat een paard een vluchtdier is, zal het in iedere stress situatie reageren met een reaktie waarin het zich voorbereid op vluchten. Dit uit zich o.a. in het opbouwen van spanning in de hele bovenlijn (hals, rug, staart) en het aanmaken van stresshormonen. Op zich een goede reaktie van het paard om te kunnen reageren op situaties wanneer dit nodig mocht zijn.

Een paard kan normaliter deze staat van alertheid weer loslaten (als het mogelijke gevaar geweken is) en omschakelen naar een meer ontspannen, voedende situatie. Het gaat mis als het paard in de vluchtreaktie blijft ‘hangen’ en er een continue situatie van stress blijft bestaan. Het paard raakt dan in dysbalans. Dit kost het paard veel energie en bovendien kan het paard vaak niet voldoen aan wat er van hem gevraagd wordt bij het rijden (zie ‘Indicaties’).

Dit gebeurt wanneer de belasting van het paard groter is dan zijn belastbaarheid op dat moment. Bij bijv. uitglijden van het paard terwijl er al een aantal problemen in het lijf zaten, kan dit de druppel zijn die de emmer doet overlopen, waardoor het paard niet in staat is zichzelf te herstellen. Ook kan het zijn dat het paard een verminderde weerstand heeft (bijv. na een verhuizing) waardoor een keer uitglijden direkt tot problemen leidt omdat het paard niet in staat is zichzelf te herstellen.

De ontstane dysbalans wordt tijdens een osteopatische behandeling hersteld (zie ‘Wat is osteopathie’).