Op welke manier kan een paard spanning en afvalstoffen afvoeren?

Terug naar 'tips uit de praktijk'

Om vitaal en gezond te blijven is het voor het paard van belang om overtollige spanning en afvalstoffen op een juiste manier af te kunnen voeren.

Het paard laat spanning los tijdens de behandeling

Organen
Wanneer we kijken naar de organen van het paard zijn de lever verantwoordelijk voor de afbraak van stoffen en de nieren voor uitscheiding van afvalstoffen.
Aan de geur, concentratie en hoeveelheid van de urine van het paard kun je aflezen hoe het gesteld is met de afvoer van afvalstoffen.
Een ander belangrijk ‘orgaan’ is … de huid! Wanneer een paard onvoldoende in staat is om zijn of haar afvalstoffen op een voor de hand liggende manier af te voeren gaat het systeem op zoek naar alternatieven. Wat je vaak ziet is dat ‘oude rommel’ er via de huid uitgewerkt wordt in de vorm van bultjes, korstjes.
Vaak nadat het paard iets mee heeft gemaakt (op fysiek en/of emotioneel gebied) of bijv. medicatie heeft gebruikt. Korstjes (zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak van buitenaf) zitten er nooit voor niets! En ook niet specifiek op die plek zomaar!

Ook is het mogelijk dat het paard een andere uitweg zoekt, nl. in de vorm van een hoefzweer. Natuurlijk is het niet prettig dat uw paard een hoefzweer heeft (deze is soms te herkennen aan een warme hoef, maar lang niet altijd: ga hiervoor naar een hoefverzorger met verstand van zaken).
Het zal in ieder geval zo zijn dat het paard de hoef slecht of niet belast en dat deze belastingskreupelheid redelijk plotseling ontstaat.

Wanneer een paard veel spanning in zijn of haar lijf heeft kan dit afgevoerd worden door te kauwen, te gapen en te schudden met de hals, maar bijv. ook door in contact te zijn met andere paarden. Dit is het makkelijkst te zien en te begrijpen door te beseffen dat een paard natuurlijk een kuddedier is. Het spanningsveld in en rond het paard wordt gedeeld met andere leden van de kudde (ook jijzelf?!).

Voor een paard is het van belang om, naast staande ‘dutjes’ te doen, zo nu en dan helemaal languit in een diepe ontspanning te kunnen rusten.
Kijk of jouw paard dit wel eens doet. Als je merkt dat jouw paard dit niet doet kun je gaan onderzoeken waarom hij of zij deze rust niet kan nemen/vinden. Is er wel voldoende veiligheid in de kudde (andere paarden die opletten)? Is er voldoende rust op stal / in het weiland (geen plotselinge harde geluiden etc.)? Is de evt. stal wel groot genoeg? Zijn er misschien lichamelijke klachten waardoor het paard moeite heeft met gaan liggen of juist met het opstaan?

Voldoende (vrije) beweging van het paard zorgt ervoor dat hij beter kan afvoeren (spieren, bloedvaten, lymfesysteem), maar ook dat hij hormonen af kan breken die gepaard gaan met spanning.

Door je paard goed te (blijven) observeren en te kijken naar hoe hij of zij spanning en afvalstoffen afvoert leer je je paard beter kennen en kun je evt. maatregelen treffen die bijdragen aan het welzijn van jouw paard!