‘Leven is Bewegen’

Terug naar 'tips uit de praktijk'

Skundi & Muska in beweging

 

Osteopatische visie: zolang alle onderdelen van een paard goed beweeglijk zijn kan ziekte niet ontstaan!


Rijden & Zadel
Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van de mogelijkheid om je paard op een eerlijke en anatomisch verantwoorde manier te rijden. Er zijn nog veel verschillende visies naast elkaar en waar ik in deze tip verder niet op in zal gaan (zonder het belang van het bewust paardrijden met een goed passend zadel genoemd te hebben…).
Heb je jouw paard wel eens geobserveerd in vrije beweging? Vast wel. Doe je dat ook wel eens met zadel? Wat zie je? Zijn er veranderingen in: paslengte, takt, looplust (minder of juist meer?). Wanneer je duidelijk verschil ziet tussen jouw paard in vrije beweging en in zijn/haar bewegingen wanneer gezadeld, is het verstandig om een goede zadelpasser te laten komen voor advies en evt. aanpassingen (als je wilt kun je mij benaderen voor een zadelpasser uit mijn netwerk).
De vraag is: Wat gebeurt er in de andere 23 uur? Wanneer het paard niet getraind wordt, welke beweging vindt er dan plaats?

Kudde
Wist u dat wanneer paarden in een kudde gehouden worden zij de mogelijkheid hebben om evt. spanning af te laten vloeien door de hele kudde?
Ook voor honden geldt dat wanneer zij spelen met andere honden er tijdens het spel veel spanning afgevoerd wordt (net zoals bij rollen of zich uitschudden).
Voor de meesten paarden geldt dat lekker buiten in de wei lopen (met schuilstal) het meest ideaal is en geen overbodige luxe. Natuurlijk zijn sommige paarden extra gevoelig voor fructaan in het gras of hebben een ander aandachtspunt waardoor weidegang beperkt dient te worden. Alleen in het geval van zeer ernstige blessures en dan in de acute fase zie ik het beperken van beweging van het paard als optie.

Stal
Heeft een paard de mogelijkheid om lekker te spelen met een ander paard? Heeft het paard de mogelijkheid om helemaal languit te liggen en lekker tot rust te komen en ‘op te laden’ en zichzelf te herstellen van kleine ongemakken? Wanneer een paard in jouw ogen wel de mogelijkheid heeft, maar het nooit daadwerkelijk doet: waar zou dit dan aan kunnen liggen? Wellicht teveel onrust op stal/in de wei? Radio te hard? Paarden die op verschillende tijden worden gevoerd? Misschien wisselen van ‘buurman of buurvrouw paard’ zodat er meer rust ontstaat?
Wanneer een paard geheel ‘achter tralies’ staat, beperkt dit zijn beweeglijkheid behoorlijk t.o.v. een stal die open is aan de voorkant (ook al is het alleen boven de deur): het gevoel van vrijheid en ‘om het hoekje kunnen kijken’ levert veel voordelen op voor het paard. Er zijn steeds meer dealers die in bestaande stallen aanpassingen doen op dit gebied. Wellicht een idee voor bij jou op stal?

Vorm is functie
Iedere structuur (bot, spier, orgaan) heeft zijn of haar eigen functie en beweeglijkheid! Wanneer de functie verandert zal de vorm van de structuur en daardoor ook de beweeglijkheid veranderen. Dit kun je als osteopaat voelen, maar dit kun je ook zien. Dus wanneer jij bij jouw paard veranderingen waarneemt in de vorm van je paard (zonder aanwijsbare oorzaak), kan dit een teken zijn dat er zich een bewegingsbeperking en/of ander symptoom met bijbehorende klacht aan het ontwikkelen is.
Waar zou je op kunnen letten?:

  • Verschil in bespiering linker zijde t.o.v. rechter zijde (is er extra spanning of juist sprake van wegvallen van bespiering?).
  • Zijn er regio’s zichtbaar waar de vacht anders oogt (dof, kaal, korstjes op de huid: dit is vaak een teken van een onderliggend probleem).
  • Staat het paard met een opgetrokken buik? (middenrif is dan aangespannen, kan verschillende oorzaken hebben, is het een moment opname of blijvend?).
  • Zit er spanning in de lendenen (het gebied achter het zadel): is 1 of zijn beide nieren voelbaar en/of zichtbaar? Dit duidt op overbelasting van de afvoerfunctie van de nieren).

Zelfgenezend vermogen
Een paard heeft, net als de mens en de hond, een zelfgenezend vermogen. Het lymfestelsel zorgt voor afweer en ook in de darmen bepaalt het milieu voor een groot deel de weerstand van het paard. Daarnaast zorgt de ritmisch bewegende stroom van het hersenvocht voor een goed functionerend zenuwstelsel: het zenuwstelsel zelf is verantwoordelijk voor het functioneren van het gehele paard (van het maken van bewegingen en bijv. ‘vluchten’ tot de hormonale cyclus bij de merrie.
Ook voor het zelfgenezend vermogen geld: hoe beter het paard in staat is om te adapteren (reageren op specifieke omstandigheden), hoe beter dit is voor het paard.
M.a.w.: beweeglijkheid van het zelfgenezend vermogen (zowel in letterlijke als figuurlijke zin) staat garant voor een vitaal paard!