Tip: Osteopathie bij merries

Waarom specifiek osteopathie bij merries?

Fayadah by Reindert12

 

 

Osteopathie werkt in op zowel de wervelkolom als de organen. Met zachte technieken die met name het zenuwstelsel en het bindweefsel beïnvloeden wordt een paard weer in balans gebracht.

Bij merries zijn er 2 specifieke indicaties wat betreft een osteopathie behandeling:

1.

Een behandeling ná de dracht.

Een osteopathische behandeling richt zich in deze situatie op blokkades in het bekkengebied en de hormonale balans.

Via de lies kan er gewerkt worden aan de bekkenbodem regio en via het hoofd kan er gewerkt worden aan de hormonale balans van de merrie.

Natuurlijk geldt hier, zoals altijd, dat het hele paard behandeld wordt en het zelfherstellend vermogen gestimuleerd.

Tijdens de dracht en de bevalling gaat de energie van de merrie met name naar het veulen toe. Om de merrie weer lekker in haar vel te krijgen en goed in conditie is een behandeling aan te bevelen wanneer het veulen ongeveer een week of 6 oud is.

2.

Een behandeling bij hengstigheidsproblemen, ook wanneer de merrie niet dragend wordt.

Wanneer er blokkades in de lage rug van de merrie aanwezig zijn heeft dit invloed op de aansturing van o.a. de eierstokken. Op het nivo van de lage rugwervels treden namelijk zenuwen uit die de eierstokken aansturen. Wanneer door een blokkade in de rug de aansturing verstoord wordt, zal dit gevolgen hebben voor de cyclus van de merrie. Soms blijft de hengstigheid volledig uit, maar vaker praat men over zgn. ‘pismerries’, die juist extreem hengstig zijn. Let op, deze merries hebben altijd problemen in het gebied van de lendenen en in de hormonale balans! Ook wanneer een merrie slecht dragend is te krijgen kan een osteopaat bijdragen aan de voorwaarden voor de drachtigheid.