Wat is paardenosteopathie?

Bij osteopathie wordt het zenuwstelsel van het paard met zachte technieken beïnvloed. Het paard krijgt een impuls waardoor het zijn of haar zelfhelende vermogen kan inzetten om weer in balans te raken en te herstellen.

De doorbloeding wordt gestimuleerd, waardoor er zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels toe gaan en afvalstoffen worden afgevoerd. Door het zenuwstelsel als het ware te ‘resetten’ naar een gezonde situatie, krijgen de weefsels lokaal hun bewegelijkheid terug, waardoor het totale paard zijn functioneren terugkrijgt.

Tijdens de behandeling is een diepe ontspanning van het hele paard voelbaar. Feitelijk wordt dit zichtbaar door o.a. kauwen en geeuwen van het paard.

Omdat ik inwerk op (de dysbalans) in het zenuwstelsel en daardoor zo oorzakelijk mogelijk werk, zijn er maar weinig behandelingen nodig met osteopathie. In mijn praktijk heb ik een range van 1 – 3 keer behandelen per paard (zie ‘Werkwijze’).

Osteopathie is een behandelwijze die zeer geschikt is voor het behandelen van paarden, ook wanneer een periode van rust of behandeling door medicatie vanuit de reguliere diergeneeskunde geen uitkomst biedt.